50 let od vzniku exilových nakladatelství Sixty-Eight Publishers a Index

Vysoká škola kreativní komunikace (Literární akademie) uspořádala 20. října 2021 mezinárodní vědeckou konferenci 50 let od vzniku exilových nakladatelství Sixty-Eight Publishers a Index.

Konference se zúčastnili spisovatelé, kteří vydávali své knihy během normalizačních let (70.–80. léta 20. století) v nakladatelství Sixty-Eight Publishers a Index: Jiří Dědeček, Lubomír Martínek, Karol Sidon a Jaroslav Marek – Vejvoda. S Janem Novákem, který pobývá v Chicagu, jsme rozhovor předtočili a můžete si ho pustit (viz níže). Konference se aktivně zúčastnil i Alexander Tomský, který v exilu založil a vedl vydavatelství Rozmluvy. Hlavní duše Sixty-Eight Publishers Zdena Salivarová Škvorecká oslaví (21. 10.) v Torontě 88. narozeniny a účastníci konference jí na dálku pozdravili.

Odborné příspěvky přednesli literární vědci z Polska, Slovenska a České republiky (Eduard Burget, ÚČL AV ČR Praha + VŠKK Praha, Joanna Czaplinska, Uniwersytet Opolski, Opole (PL), Anna Gnot, ÚČL AV ČR Praha, Josef Hrdlička, FF UK Praha, Petra Loučová, ÚČL AV ČR Praha, Vladimír Novotný, VŠKK Praha, Michal Přibáň, ÚČL AV ČR Brno + VŠKK Praha, Alena Přibáňová, ÚČL AV ČR Brno, Gabriela Romanová, ÚČL AV ČR Praha, Ondřej Sládek, ÚČL AV ČR Brno, Mária Stanková, FF UK Bratislava, Petr Šámal, ÚČL AV ČR Praha).

Literární vědci, nakladatelé a spisovatelé tak připomněli 50. výročí vzniku exilových nakladatelství, ale také význam, jaký měla pro zachování svobodné české kultury v období totality, úsilí a statečnost těch, kteří se na jejich chodu podíleli a publikovali v nich. Škola připravuje sborník příspěvků a monografie věnované jednotlivým exilovým nakladatelstvím. PhDr. Michal Přibáň, Ph.D. dokončuje monografii o vztazích mezi nakladatelstvími Sixty-Eight Publishers a Index V různosti je síla, která vyjde ve spolupráci VŠKK a nakladatelství Academia.

50 let od vzniku exilových nakladatelství