1999 Návštěva v září a říjnu

Návštěva v roce 1999

Škvorečtí přiletěli do Česka v říjnu a návštěva trvala celý měsíc. V Praze se zúčastnili tiskové konference k vydání společně napsané detektivky „Krátké setkání, s vraždou“ a k vydání  CD ROMu Josef Škvorecký: Život a dílo, slavnostního křtu CD ROMu  a oslavy 75.narozenin v divadle Skelet, autogramiády  v Knihkupectví Seidl, večera věnovanému E.A.Poeovi  v hotelu Intercontinental, představení muzikálu Rusalka, besedy se studenty Vyšší odborné školy a Soukromého gymnasia Josefa Škvoreckého, předání státních cen za literaturu, besedy v  Památníku národního písemnictví  (Večer otázek a odpovědí ), navštívili PEN klub a Josef četl v Knihomolově literární kavárně.  Zúčastnili se přátelského večera v atelieru VOX HUMANA, recepce na pražském Hradě u příležitosti státního svátku, podepisovali v Domě knihy Kanzelsberger, shlédli představení Divadla Járy Cimrmana  Švestka a  setkali se  s hlavními protagonisty v hospodě na Mýtince (Svěrák, Smoljak, Čepelka).

Společné foto ze setkání Na Mýtince (27.10.1999)

Zdeněk Rampas předal Josefu Škvoreckému mimořádnou cenu Akademie sci-fi, fantasy a hororu za celoživotní přínos pro sci-fi literaturu.

Josef, Zdena a Anna Kudelková na hřbitově (17.10.1999)

V Náchodě proběhla tisková konference pro východočeské novináře a kulturní pracovníky,  byli přijati na radnici starostou Čermákem,  natáčeli pro francouzsko – německý kulturní TV kanál  ARTE, večeřeli s přáteli při křtu CD ROMu a poslouchali první uvedení mše v kostele (autor J. Celba). 

Mše v kostele (18.10.1999)


Po mši v kostele Josef s Jaroslavem Celbou (Harýkem) a dirigentem (18.10.1999)

Během návštěvy se mj. setkali se s L. Dorůžkou, B. Basikovou a J. Pizigrem, režisérem V. Michálkem, s nakladatelem Ivo  Železným, s H. Koskovou,  p. Kacziorowskim (překladatelem do polštiny), prof.Jařabem a prof.Králem, P. Jarchovským, s P. Tigridem, V. Justlem, J. Emmerovou, E. Pilarovou, C. Brasseurem (francouzským nakladatelem), H. Slavíkovou, a dalšími.

Na besedě v Šemánovicích s Oldřichem Suchým (9.10.1999)
V Ateliéru VOX HUMANA Josef, V. Průchová, Zdena a J. Kristofori (22.10.1999)