10. ročník – Škvoreckého cenu 2016 získala in memoriam spisovatelka Brabcová za román Voliéry

Vítězkou letošního ročníku Ceny Josefa Škvoreckého se stala zesnulá spisovatelka Zuzana Brabcová. Porota vybrala jako nejlepší českou prózu letošního roku její poslední román Voliéry. Brabcová vydala za svého života čtyři romány, které vždy vzbudily velkou pozornost. Ceny se předávaly na dejvickém nádraží v Praze.

Finalistům letos dominovaly ženy, kromě Brabcové měli v nejužším výběru své knihy držitelka ceny Magnesia Litera – stejně jako Brabcová- Anna Bolavá, Petr Daniel, Sylva Fischerová a Markéta Pilátová.

Zuzana Brabcová svůj pátý román Voliéry dokončila před svou náhlou smrtí ve věku 56 let loni v srpnu. Vydalo ho nakladatelství Druhé město.

Brabcová se narodila roku 1959 v rodině literárního kritika a historika Jiřího Brabce a literární historičky, editorky a překladatelky Ziny Trochové. Po maturitě koncem 70. let nemohla z politických důvodů studovat na vysoké škole, proto nastoupila na místo knihovnice, později pracovala jako uklízečka v nemocnici. Před rokem 1989 publikovala v samizdatu a v exilu. Popádu komunistického režimu pracovala jako nakladatelská redaktorka.